ANKARA (İGFA) – Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Mühendislik ve Tabiat Bilimleri Fakültesi’nde vazifeli Elektrik-Elektronik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Karaarslan, askeri batarya şarj uygulamaları için izole olmayan çok fazlı orta katlamalı Buck-Boost dönüştürücünün akım modu denetimi hakkında değerli bir çalışma yürüttü.
Prof. Dr. Karaaslan tarafından gerçekleştirilen çalışmada, izole olmayan çok fazlı orta katlamalı Buck-Boost dönüştürücü kullanılarak bataryaların şarj edilmesi için bir akım modu denetimi tasarlandı.
Yapılan çalışmada, akım modu denetimi için iki farklı formül kullanıldı:
Birinci metot, modülasyon dalgası üretmek için PWM (Pulse Width Modulation) kullanırken, ikinci formül ise FDM (Fuzzy Decision Making) yoluyla çalışıyor. PWM formülü, yüksek verimlilik sağlar, lakin yüksek harmonik bileşenlere neden olur ve dalga biçimleri istenmeyen biçimde değişebilir. FDM tekniği ise bu sorunları çözebilir, fakat daha düşük bir verimlilik düzeyine sahiptir.
Çalışmada, her iki formül de bir ortaya getirilerek en yeterli sonuçlar elde edildi. Böylelikle, yüksek verimlilik ve istenmeyen harmonik bileşenlerin olmaması sağlandı.
Yapılan deneysel çalışmalar, önerilen denetim metodunun tesirli bir formda çalıştığını ve bataryaların hakikat bir biçimde şarj edilmesini sağladığını gösterirken, çalışma tıpkı vakitte askeri araç ve aygıtlarda kullanılan bataryaların inançlı ve tesirli bir biçimde şarj edilmesi için yeni bir prosedür sundu.
Prof. Dr. Ahmet Karaarslan yaptığı açıklamada, “Askeri uygulamalarda bataryaların şarj edilmesi için muteber ve verimli bir güç dönüştürme sistemi gereklidir. İzole olmayan çok fazlı orta katlamalı Buck-Boost dönüştürücü, bu gereksinimi karşılamak için ülkü bir tahlil olabilir. Bu çalışmada, önerilen akım modu denetim tekniği sayesinde daha yüksek verimlilik, daha düşük dalgalanma ve daha uygun regülasyon elde edilmiştir” dedi.
Öte yandan çalışmanın sonuçları milletlerarası mecmualarda ve tez çalışması olarak yayımlandı.